Puszysty sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Mąkę przesiewam, dodaję całą resztę składników. Pierwsze siekam wszystko nożem a następnie wyrabiam ręką.
Kiedy ciasto jest zwarte wykładam nim spód blachy do pieczenia (36×23 cm), którą wykładam papierem do pieczenia.
Palcami wyrównuję ciasto. Formę z ciastem wkładam do lodówki.
Czas na masę: 2 całe jajka oraz 4 żółtka ubijam mikserem dodając cukier oraz cukier waniliowy.
Miksuję, aż masa stanie się biała i puszysta. Do masy dodaję po łyżce sera cały czas miksując.
W dwóch szklankach mleka rozpuszczam budynie i powoli dolewam do masy, ciągle miksując.
Następnie wlewam olej, miksuję. Masa będzie rzadka i taka ma być.
Wyjmuję formę z lodówki, na ciasto wsypuję żurawinę i wlewamy masę serową.
Blachę wkładam do piekarnika. Piekę góra – dół ok. 50-60 minut, aż wierzch będzie rumiany.
5 minut przed końcem pieczenia z 4 białek i 6 łyżek cukru ubijam pianę.
Pierwsze ubijam białka a pod koniec dodaję cukier aby tę pianę wzmocnić.
Z piekarnika wyjmuję ciasto i wykładam na wierzch pianę z białek.
Ciasto znowu wkładam do piekarnika na ok. 10 minut, aż piana się zrumieni.
Po upieczeniu na chwilkę otwieram piekarnik a następnie wyjmuję ciasto.
Najsmaczniejsze jest następnego dnia, dobrze schłodzone.
Kropelki tzw. “rosa” robi się sama, im dłużej zapiekamy tym więcej kropelek pojawi się na pianie.
Komentarze