Babka piernikowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: miód, masło i cukier podgrzać, mieszając do rozpuszczenia składników. Ostudzić.
2.Zimną masę miodową połączyć z jajkami, kakao i przyprawą korzenną. Zmiksować na płynną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą miodową.
3.Ciasto serowe: miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Łyżkami dodawać ser i budyń. Połączyć.
4.Do formy silikonowej na babkę (o śr.22cm) wyłożyć połowę ciasta piernikowego, na to połowę masy serowej. Ponownie ciasto piernikowe i resztę masy serowej.
5.Piec ok.75 minut w piekarniku nagrzanym do170 st. Ciasto pozostawić do ostygnięcia w formie. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i powstałym lukrem polać babkę. Wierzch posypać owocami kandyzowanymi.
Komentarze