Babka piernikowa z serem

5 (185 ocen)

Wspaniale pachnie dzięki przyprawom korzennym, świetnie komponuje się z masą twarogową.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe: 3/4 szklanki miodu płynnego
    3/4 szklanki cukru
    125g masła
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40g przyprawy korzennej do pierników

    Ciasto serowe: 50 dag twarogu (3- krotnie zmielonego)
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    100g masła
    1 op.budyniu śmietankowego

    ponadto: 50g kandyzowanych owoców
    lukier: 6 łyżek soku z cytryny
    200-250g cukru pudru





Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piernikowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podgrzej składniki 1. Ciasto piernikowe: miód, masło i cukier podgrzać, mieszając do rozpuszczenia składników. Ostudzić.
  • ciasto piernikowe 2. Zimną masę miodową połączyć z jajkami, kakao i przyprawą korzenną. Zmiksować na płynną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą miodową.
  • masa serowa 3. Ciasto serowe: miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Łyżkami dodawać ser i budyń. Połączyć.
  • ciasto wkładaj na przemian 4. Do formy silikonowej na babkę (o śr.22cm) wyłożyć połowę ciasta piernikowego, na to połowę masy serowej. Ponownie ciasto piernikowe i resztę masy serowej.
  • gotowa babka 5. Piec ok.75 minut w piekarniku nagrzanym do170 st. Ciasto pozostawić do ostygnięcia w formie. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i powstałym lukrem polać babkę. Wierzch posypać owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować