Babka piernikowa z alkoholem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wspaniałe połączenie babki i piernika, idealne na Boże Narodzenie

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 szkl. maki
    4 jaja
    25 dag masła, lub margaryny
    2 szkl. cukru
    4-5 łyżek kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    50 ml wytrawnego alkoholu
    pół szkl. wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag dowolnych bakalii (rodzynki, żurawina itp.)
    polewa czekoloadowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Babki Desery

Babka piernikowa z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować masło z cukrem (pilnować, aby nie wykipiało), dodać kakao, wodę i ponownie zagotować, następnie oziębić i przełożyć do miski. Wsypać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać żółtka i bakalie. Wszystkie składniki połączyć , wlać alkohol, dodać pianę ubita z białek i ostrożnie wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 minut. ostudzić w blaszce, wyłożyć i polać polewą czekoladową.

Porady

Aby polewa równomiernie pokryła babkę, nanoszę ją i rozsmarowuje( dobrze podgrzaną) pędzelkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować