Babka piernikowa Z suszonymi wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam, nie tylko na święta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka ( osobno białka i żółtka)
    1/2 szklanki miodu
    150 gramów masła
    400 gramów mąki orkiszowej tortowej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    100 ml mleka
    1 łyżka sody
    1/3 szklanki suszonych wiśni
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    2 garście płatków migdałowych

    Polewa
    50 gramów gorzkiej czekolady
    2 łyżki mleka
    2 garście płatków migdałowych

    Dodatkowo:
    masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki

Babka piernikowa z suszonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku podgrzewam razem masło, miód, mleko i przyprawę do piernika. Kiedy masło się roztopi zdejmuję mieszkankę z kuchenki i studzę.
    W międzyczasie siekam orzechy, przepłukuję wiśnie i kruszę płatki migdałowe.
    Do maślano-miodowej mieszanki dodaję żółtka i ucieram masę. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaję bakalie, i delikatnie mieszam ciasto. Na koniec ubijam pianę z białek i dodaję do ciasta.
    Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 55-60 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
    Czekoladę roztapiam na parze razem z mlekiem, polewam nią ciasto, posypuję migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Migdały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować