Babka piernikowa z suszonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku podgrzewam razem masło, miód, mleko i przyprawę do piernika. Kiedy masło się roztopi zdejmuję mieszkankę z kuchenki i studzę.
W międzyczasie siekam orzechy, przepłukuję wiśnie i kruszę płatki migdałowe.
Do maślano-miodowej mieszanki dodaję żółtka i ucieram masę. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaję bakalie, i delikatnie mieszam ciasto. Na koniec ubijam pianę z białek i dodaję do ciasta.
Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 55-60 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
Czekoladę roztapiam na parze razem z mlekiem, polewam nią ciasto, posypuję migdałami.
Komentarze