Babka piernikowa

0 (0 ocen)

uwielbiam ten smak o każdej porze roku :)

Składniki:

  • 1 jajko
    1 szklanka cukru
    12,5 dag masła
    1 łyżka dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)
    1 łyżka oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, ostudzić. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika oraz kakao. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie razem wyrobić na jednolite ciasto. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Piec ok 50 minut w 180 st C lub do tzw "suchego" patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Można posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować