Lekka, delikatna, rozpływa się w ustach, maliny dodają wspaniałego aromatu oraz koloru.
1 godz. 10 min
Składniki:
200 g mąki
200 g malin
250 g margaryny
250 g cukru
4 jajka
skórka z cytryny
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
Babka piaskowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przesypać odrobiną mąki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Podczas ucierania dodawać kolejno jajka, przy czym każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się połączy z masą.
2.Wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać trochę ciasta do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy.
3.Wyrównać powierzchnię. Do reszty ciasta dodać maliny, przełożyć na ciasto w formie. Piec około 50 minut w temp. 180°C.
4.Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
Komentarze