Babka piaskowa z majonezem

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek majonezu
    100 g masła

    Polewa:
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
    1-2 szklanki mleka w proszku

    Dekoracja:
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Babka piaskowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na pianę dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam w foremce, aż całkowicie ostygnie, a ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Przekładam na deseczkę i odstawiam

    Masło, cukier i śmietankę podgrzewam w garnuszku, aż składniki połączą się ze sobą, dodaję porcjami 1 szklankę mleka w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję.
    Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Masło Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować