Pyszna babka, której nie sposób popsuć :-) Świetnie się nada nie tylko na święta, ale również będzie doskonałym zamiennikiem pierniczków do codziennej kawy.
1 godz. 20 min
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
75 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
dodatkowo: cukier puder do posypania babki
Babka piaskowa waniliowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.
Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać najpierw letnie masło, następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera.
Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić na 10 minut w formie, po czym wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze