Babka piaskowa waniliowo-kakaowa

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna babka, której nie sposób popsuć :-) Świetnie się nada nie tylko na święta, ale również będzie doskonałym zamiennikiem pierniczków do codziennej kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g masła
    150 g mąki pszennej tortowej
    75 g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kakao
    dodatkowo: cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka piaskowa waniliowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.

    Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.

    Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać najpierw letnie masło, następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera.

    Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić na 10 minut w formie, po czym wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować