Babka piaskowa porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna babka piaskowa z porzeczkami. Idealna!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    200 g cukru
    4 jajka
    3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g porzeczek czerwonych
    1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
    160 ml śmietany 12%

Babka piaskowa porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko.

    Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać.

    Owoce obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do wystudzenia.

    MOJA RADA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy