250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czerwonych
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
160 ml śmietany 12%
Babka piaskowa porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko.
Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać.
Owoce obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do wystudzenia.
MOJA RADA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze