Babka piaskowa bez proszku do pieczenia

4.45 (173 ocen)

  • 30 min

Lekka i puszysta babka piaskowa bez dodatku proszku do pieczenia. Pięknie rośnie i równie dobrze smakuje. Doskonale się komponuje z filiżanką herbaty lub kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
    200g cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    150g mąki pszennej
    150g mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa bez proszku do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.
  • 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  • 3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników.
  • 4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  • 5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  • 7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Babkę można również polać czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.02 (608 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować