Lekka i puszysta babka piaskowa bez dodatku proszku do pieczenia. Pięknie rośnie i równie dobrze smakuje. Doskonale się komponuje z filiżanką herbaty lub kawy.
30 min
Składniki:
250g masła lub margaryny
200g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Babka piaskowa bez proszku do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek.
2.Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
3.Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników.
4.Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
5.Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
6.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
7.Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze