Babka piaskowa

4.5 (185 ocen)

Zwykła, prosta i klasyczna - babka piaskowa o lekko waniliowym aromacie. Można użyć skórki z cytryny lub dowolnego dodatku

Składniki:


  • 150 g masła
    150 g cukru waniliowego
    3 jaja
    200 g mąki ziemniaczanej
    100 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Do miski wrzucić miękkie masło i cukier, utrzeć aż masa będzie puszysta.

    Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, zmiksować dokładnie.

    Na koniec dodać ubite białka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.

    Masę przełożyć do keksówki (9x18) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować