Babka piaskowa

  • wyświetlono: 1762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zwykła, prosta i klasyczna - babka piaskowa o lekko waniliowym aromacie. Można użyć skórki z cytryny lub dowolnego dodatku

Alex M

Składniki


150 g masła
150 g cukru waniliowego
3 jaja
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Babka piaskowa

  • 1.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Do miski wrzucić miękkie masło i cukier, utrzeć aż masa będzie puszysta.

    Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, zmiksować dokładnie.

    Na koniec dodać ubite białka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.

    Masę przełożyć do keksówki (9x18) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
    Wystudzić na kratce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Babka piaskowa

Dodane przez: mysza75

Babka piaskowa

Babkę tą robiła moja babcia i mama....

image-1u6e333

Dodane przez: anula-d

Babka piaskowa

bardzo smaczna

babka

Dodane przez: Milena127

BABKA PIASKOWA

Babka jest przepyszna, a poza tym...

Babka piaskowa

Dodane przez: emalitowska

Babka piaskowa

Jest to przepis z którym zaczynałam...

Babka piaskowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka piaskowa - szybka

Łatwa i szybka w przygotowaniu...

Babka piaskowa

Dodane przez: bieniaszka

Babka piaskowa dwukolorowa

Babka nie tylko na Wielkanoc :-)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE