Babka piaskowa

5 (176 ocen)

Pyszne , tradycyjne ciasto , które znakomicie smakuje do herbaty

Składniki:

  • 200 g masła

    1 szklanka cukru pudru

    1,5 szklanki mąki

    5 jajek

    4 łyżki śmietany 30%

    sok z 1 cytryny

    1/2 łyżeczki cukru waniliowego

    15 g proszku do pieczenia

    6 kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć .

    Dodać żółtka , cukier puder , sok z cytryny , cukier waniliowy , aromat waniliowy , mąkę i proszek do pieczenia , wymieszać mikserem .

    Masę połączyć z pianą z białek .

    Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki .

    Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni .

    Wyjąć babkę z piekarnika i zostawić w formie , aby ostygła .

    Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować