Babka petynetowa zwana muślinową

4.5 (141 ocen)

Przepis na tę babkę znalazłam w książce ze staropolskimi przepisami. Przepis jest kosztowny, ale na prawdę wart wypróbowania. Babka jest lekka, delikatna i po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • proporcje na dużą formą na babkę (górna średnica 28 cm):
    24 żółtka, z jaj z wiejskiej hodowli
    30 dag cukru
    ziarna z laski wanilii
    25 dag przesianej i lekko ogrzanej mąki, typ 405
    kieliszek białego rumu
    opcjonalnie skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
    10 dag roztopionego masła

    rozczyn drożdżowy:
    6 dag drożdży piekarskich, ja używam z firmy I'Hirondelle
    pół szklanki letniego mleka
    łyżeczka cukru
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka petynetowa zwana muślinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z cukrem, rumem, otartą skórką oraz ziarnami wanilii ubijamy mikserem nad kąpielą wodną.
  • 2. Przygotowanie rozczynu> drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem mąki i cukru. Do ubitych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
  • 3. Do masy przesiewamy mąkę. Ciasto ubijamy robotem około 15 minut. Po tym czasie wlewamy letnie masło. Ponownie ubijamy około 10 minut.
  • 4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 40-45 minut. Tradycyjnie sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Porady

W tradycyjnym przepisie ciasto ubija się ręczną trzepaczką. Ja jednak całość ubijałam mikserem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować