1.Mąke ziemniaczaną i pszenną wymieszać w miscę razem z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito.Margarynę włożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu,by była płynna.Żółtka odzielić od białek.Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę,dodać cukier pod koniec ubijania,potem kolejno dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając dodawać po łyżcę mieszanki mąk z proszkiem,potem delikatnie wlewać margarynę,ciągle ubijając,na końcu dodac cukier waniliowy i wymieszać.
2.Piekarnik włączyć na 170C.Foremkę na babkę wysmarować margaryną,posypać tartą bułką wlać ciasto tylko do połowy formy - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25min.,po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150C i piec babke jeszcze ok.20min.(by brzegi odstawały od formy,na złoty kolor),wyłączyć piekarnik i podchylić drzwiczki,po 10min. wyjąć,ostudzić i posypać cukrem - pudrem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze