Babka Parzona

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna babka,którą zawsze pieczę na Wielkanoc - ma wspaniały i delikatny smak!Zawsze się udaje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna mleczna: 125 gramów
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka
    - cukier wanliowy: 2 łyżeczki
    - cukier - puder: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke ziemniaczaną i pszenną wymieszać w miscę razem z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito.Margarynę włożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu,by była płynna.Żółtka odzielić od białek.Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę,dodać cukier pod koniec ubijania,potem kolejno dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając dodawać po łyżcę mieszanki mąk z proszkiem,potem delikatnie wlewać margarynę,ciągle ubijając,na końcu dodac cukier waniliowy i wymieszać.
  • 2. Piekarnik włączyć na 170C.Foremkę na babkę wysmarować margaryną,posypać tartą bułką wlać ciasto tylko do połowy formy - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25min.,po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150C i piec babke jeszcze ok.20min.(by brzegi odstawały od formy,na złoty kolor),wyłączyć piekarnik i podchylić drzwiczki,po 10min. wyjąć,ostudzić i posypać cukrem - pudrem.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować