BABKA "ORZESZEK LASKOWY"

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Pyszna, mięciuśka babka. Rozpływa się w ustach. Expresowa w przygotowaniu. Idealna na śniadanie lub podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jajka
    200 g cukru
    250 g mąki
    200 g mielonych orzechów laskowych
    200 ml mleka
    200 ml oleju roślinnego
    50 ml mocnej bardzo mocnej kawy (lub kawy zbożowej)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
     
    dodatkowo:
    bułka tarta (do wysypania blaszki)
    cukier puder (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Babka "orzeszek laskowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem i szczyptę soli, aż powstanie biała i puszysta masa.
  • 2. Następnie wsyp orzechy, dodaj mleko i kawę.
  • 3. Teraz powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  • 4. Natłuść i oprusz bułką tartą blaszkę (średnica ok 26 cm z kominem) i wyłóż do niej ciasto (powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
  • 5. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 45 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Buon Appetito!
     

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja siliconowa forma ma średnicę ok. 26 cm, ale robiłam też tą babkę w blaszce keksowej 11 x 30 i wyszła równie ładna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować