Babka orzechowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dla smakoszy orzechów włoskich, pomarańczy i czekolady. Aromatyczne ciasto, pachnące orzechami i pomarańczą. Dodatkowo polewa z czekolad dopełnia smak. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże jajka
    Sól do smaku
    20 dag masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka dwukrotnie zmielonych orzechów włoskich
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    10 dag białej czekolady
    10 dag czekolady ciemniej 70%
    Posypka czekoladowa
    Połówki orzechów włoskich
    Masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka orzechowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę do babki nasmarować masłem. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą, białą masę. Masło stopić. Ciepłe porcjami dodawać do ubitych jajek, ubijać. Mąki wymieszać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy z masłem dodawać porcjami składniki sypkie – mąki, zmielone orzechy, cukier waniliowy, delikatnie mieszać do połączenia się składników. Ciasto do formy wlewać małymi porcjami, posypywać skórką pomarańczową(zostawić część do dekoracji). Wyrównać masę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Przestudzoną babkę wyjąć z formy, wystudzić. Czekolady rozpuścić osobno, dodając po 2 łyżki mleka do każdej. Polać ciasto. Posypać skórką pomarańczową i posypką czekoladową. Dodatkowo ozdobić połówkami orzechów włoskich, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Porady

1. do ciasta można dodac kilka kropli olejku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy Skórka pomarańczowa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować