Babka orzechowa

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Wilgotna i świątecznie orzechowa babka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka oleju
    - ¾ szklanki cytrynki
    - 2 szklanki drobno mielonych orzechów
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - garść migdałów
    - 200 g cukru
    - 500 g mąki

    Polewa czekoladowa:
    - 100 g masła
    - 3 łyżki kakao

    Dodatki:
    - 100 g płatków migdałów
    - 50 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać szklankę oleju i 3/4 szklanki cytrynki dopełnić do 1 szklanki wodą. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z orzechami i migdałami, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki o wymiarach 28 cm x 12 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę (góra dół).
  • 2. Rozpuścić 100 g masła, dodać 3 łyżki kakao. Wymieszać. Gorącą masę wylać na jeszcze ciepłą babkę. Polewę można jeszcze podekrować rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niskiej mocy, białą czekoladą i płatkami migdałów. Odstawić na pół godziny do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować