Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać szklankę oleju i 3/4 szklanki cytrynki dopełnić do 1 szklanki wodą. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z orzechami i migdałami, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki o wymiarach 28 cm x 12 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę (góra dół).
2.Rozpuścić 100 g masła, dodać 3 łyżki kakao. Wymieszać. Gorącą masę wylać na jeszcze ciepłą babkę. Polewę można jeszcze podekrować rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niskiej mocy, białą czekoladą i płatkami migdałów. Odstawić na pół godziny do wystygnięcia.
Komentarze