Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100g orzechów laskowych posiekać i uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Pozostałe 100g orzechów zmielić i również uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
2.Piekarnik nagrzać do 170°C, formę na babkę z kominkiem o górnej średnicy 22cm cienko wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
3.Czekoladę posiekać i odstawić.
4.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
5.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mleko. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian ze zmielonymi orzechami. Dodać posiekane orzechy, czekoladę i rum. Wymieszać łyżką.
6.Masę przelać do foremki i piec przez około 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy babka jest gotowa.
7.Po upieczeniu pozostawić w foremce na około 10-15 minut. Przełożyć babkę na talerz.
8.Espresso rozpuścić w gorącej wodzie i nasączyć babkę, pamiętając również o bokach.
9.Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gorącą polać jeszcze lekko ciepłą babkę. Pozostawić aż czekolada zastygnie. Mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią babkę. Powstanie apetyczna dwukolorowa polewa.
Komentarze