Babka orzechowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ulubione ciasto dla smakoszy lubiących dodatek w postaci orzechów, ponadto powidła dodane do ciasta powoduje wilgotność i długi okres świeżości wypieku.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz do formy
    polewa czekoladowa
    garść drobno posiekanych orzechów włoskich

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka orzechowa 1. Jajka posolić, dodać cukier ubić robotem na sztywną masę do białości. Dodać powidła, wymieszać. Masy sypkie wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej. Na końcu dodać olej i wymieszać delikatnie ciasto. Formę natłuścić, wylać ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec ciasto w temp. 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kawałkami orzechów.

Porady

do ciasta można dodać 1 łyżeczkę kakao natomiast polewę można użyć własnej produkcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy