Babka, którą wam dzisiaj prezentuję nie tylko kształtem przypomina kwiat róży, ale również smakiem i aromatem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
4 jajka
400 g mąki pszennej typ 405-450
100 g skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe po 47 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
3 łyżki wody różanej
sok i skórka z połowy cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy
lukier:
150 g cukru pudru
łyżeczka wody różanej
sok z cytryny
Suche składniki mieszamy ze sobą. Następnie wsypujemy je na przemian wlewając stopniowo mleko.
Wlewamy sok z cytryny i wodę różaną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę dokładnie smarujemy tłuszczem, użyłam oleju kokosowego. Jeśli nie ufamy swojej formie możemy dla pewności obsypać ją bułką tartą.
Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 60-65 minut w 180 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika. Aby sprawdzić ciasto czy jest gotowe robimy próbę patyczkiem. Jeśli pozostaną na nim resztki surowego ciasta trzeba piec jeszcze kilka minut.
Upieczoną babkę wykładamy na kratkę. Gdy babka stygnie z cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wodą różaną. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem i posypujemy truskawkową posypką.
Komentarze