Babka o smaku różanym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Babka, którą wam dzisiaj prezentuję nie tylko kształtem przypomina kwiat róży, ale również smakiem i aromatem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    250 g cukru
    4 jajka
    400 g mąki pszennej typ 405-450
    100 g skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe po 47 g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 ml mleka
    3 łyżki wody różanej
    sok i skórka z połowy cytryny

    tłuszcz do wysmarowania formy

    lukier:
    150 g cukru pudru
    łyżeczka wody różanej
    sok z cytryny

    posypka o smaku truskawkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka o smaku różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło na puszystą masę. Ciągle ucierając wsypujemy cukier.

    Kolejno wbijamy jajka i razem ucieramy.

    Suche składniki mieszamy ze sobą. Następnie wsypujemy je na przemian wlewając stopniowo mleko.

    Wlewamy sok z cytryny i wodę różaną. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Formę dokładnie smarujemy tłuszczem, użyłam oleju kokosowego. Jeśli nie ufamy swojej formie możemy dla pewności obsypać ją bułką tartą.

    Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 60-65 minut w 180 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika. Aby sprawdzić ciasto czy jest gotowe robimy próbę patyczkiem. Jeśli pozostaną na nim resztki surowego ciasta trzeba piec jeszcze kilka minut.

    Upieczoną babkę wykładamy na kratkę. Gdy babka stygnie z cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wodą różaną. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem i posypujemy truskawkową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować