Babka o smaku cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszna,wilgotna i tym razem kolorowa w wersji dla dzieci.

  • 55 min

Składniki:

  • Porcja ciasta na 2 foremki
    200 g mąki pszennej
    6 jaj
    90 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    1 kostka masła
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy
    sok z połowy cytryny
    odrobina barwnika spożywczego czerwonego i zielonego

Babka o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijać z cukrem,aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
    Nadal mieszając dodawać stopniowo masło, cukier wanilinowy i 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części i dodać barwniki spożywcze lub kisiele . Wlać ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec 45 minut w temp. 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy