Babka Neli

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na tę babkę znalazłam w książce „Kuchnia Neli Rubinstein”. Babka oczywiście najlepiej smakuje w okresie wielkanocnym. Wówczas podając ją na stół w całości można ją dodatkowo polukrować.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • ZACZYN:
    • 50ml wody,
    • 12g świeżych drożdży,
    • 1/3 łyżki cukru,
    • CIASTO:
    • 230g mąki pszennej typ 550,
    • 150ml mleka,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • 50g miękkiego masła,
    • 4 żółtka,
    • 60g cukru,
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny i pomarańczy,
    • 2 krople aromatu migdałowego,
    • DODATKOWO:
    • 50g rodzynek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka neli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i mieszamy. Wkruszamy drożdże. Całość zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się „burzyć”.
    CIASTO: Do miski wlewamy letnie mleko i dodajemy połowę mąki. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczyn. Mieszamy składniki, a następnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno odstawać od miski. Z ciasta tworzymy kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    W wyrośniętym cieście robimy wgłębienie, wsypujemy rodzynki i dokładnie wyrabiamy.
    Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przekładamy do formy na babkę. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 i ½ godziny. Ciasto po tym czasie powinno prawie całkowicie wypełnić formę babkową.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Babkę pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynała się za bardzo spiekać to przykrywamy ją folią.
    Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Następnie odwracamy ją do góry nogami i zdejmujemy formę. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować