Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią

4.49 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę 25 x 11 cm

    3 jajka klasy L
    1 i 1/3 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szkl oleju rzepakowego
    2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( może być tez inny )
    1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki )
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Babeczki Babeczki

Babka na oleju z jabłkiem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
    2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste.
    3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość.
    Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna.
    Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Jabłka Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować