Taką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na foremkę 25 x 11 cm
3 jajka klasy L
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl oleju rzepakowego
2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( może być tez inny )
1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki )
Babka na oleju z jabłkiem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste.
3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość.
Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna.
Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )
Komentarze