• 60 min

Bardzo lekka i pulchna, znika bardzo szybka, więc najlepiej upiec dwie;) Pzepis prosty w wykonaniu, polecam.

  • 60 min

Składniki:


  • 6 jaj
    23 dag mąki
    26 dag cukru
    3/4szkl. oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa czekoladowa:

    1/3 kostki margaryny
    1 łyżka wody
    1 czubata łyżka kakao
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy foremkę do pieczenia, ja używam blaszki o średnicy ok 25 cm, jeśli jest metalowa smarujemy ją masłem i posypujemy startymi biszkoptami lub bułką tartą, jeśli silikonowa to po prostu wyjmujemy:) Włączamy piekarnik, ważne aby był tylko lekko nagrzany, gdy będziemy wkładać ciasto, aby ładnie nam wyrosło.


  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, dolewamy olej. Przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. Przelewamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika lekko nagrzanego, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy ok 40-50 min.
  • 4. Polewa: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Porady

*Ciasto można podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować