Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy foremkę do pieczenia, ja używam blaszki o średnicy ok 25 cm, jeśli jest metalowa smarujemy ją masłem i posypujemy startymi biszkoptami lub bułką tartą, jeśli silikonowa to po prostu wyjmujemy:) Włączamy piekarnik, ważne aby był tylko lekko nagrzany, gdy będziemy wkładać ciasto, aby ładnie nam wyrosło.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, dolewamy olej. Przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
3.Przelewamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika lekko nagrzanego, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy ok 40-50 min.
4.Polewa: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Porady
*Ciasto można podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao.
Komentarze