Babka na oleju

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis jest banalnie prosty, a smak babki rewelacyjny. Idealnie nadaje się jako słodka przekąska w połączeniu z ciepłą herbatą.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • -5 jaj
    - 1,5 szkl cukru
    - 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl mąki pszennej
    -1 szkl oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - aromat pomarańczowy

    Dodatkowo-cukier puder, do obsypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, kolejno dodać cukier i żółtka. Następnie powoli dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej, cały czas miksując. Na koniec dodać aromat pomarańczowy. Całość wylać do formy babki z kominkiem wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Piec w temp. 160-170 stopni, około 1h.
    Wystudzoną babkę obsypujemy cukrem pudrem.

Porady

Podczas dodawania mąk, należy uważać aby piana nie opadła, w przeciwnym wypadku, ciasto może wyjść zakalcowate. Po około 0,5h należy babkę przykryć namoczonym papierem do pieczenia, gdyż może się nieco przypalać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować