Babka na miodzie z daktylami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sycąca i bardzo smaczna babeczka na bazie miodu i chrupiących daktyli. Pyszności

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na formę na babkę:
    250ml miodu
    100ml oleju
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka maślanki
    3 szklanki mąki
    300g masła
    100g daktyli
    50g orzechów
    2 jajka
    32g cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka na miodzie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód podgrzewać w dużym rondlu do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy masa ostygnie dodać olej, cukry i maślankę z jajkami. Dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, włożyć posiekane bakalie. Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Porady

Ciasto można wzbogacić cynamonem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować