babka na majonezie z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

jest niezwykle puszysta i lekka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyzka kakao
    polewa:
    2 łyżki masy kajmakowej
    1 łyżeczka masła
    6 kostek gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka mleka
    prażone migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka na majonezie z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ucierając dodawać po żółtku, nastepnie po łyżce majonezu. Maki i proszek przesiać, delikatnie wmieszać do masy.
  • 2. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej i dokładnie wysypanej bułką tartą foremki wlać najpierw jasne ciasto, a nastepnie ciemne. Piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić na kratce
  • 3. Kajmak ropuśić z masłem, czekoladę z mlekiem. Babkę posmarować kajmakiem, polać czekolada i posypać migdałami.

Porady

majonez dodaje puszystości i lekkości, ale jest zupełnie niewyczuwalny. Jależy użyć majonezu bez przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować