Babka na czerwonej oranżadzie z białą czekoladą i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, smaczne ciasto- babka powstała ze składników, które akurat miałam w domu. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka czerwonej oranżady
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g rozpuszczonej przestudzonej margaryny
    otarta skórka z jednej cytryny
    2 garście rodzynek
    1 biała czekolada drobniej połamana
    polewa czekoladowa(czekolada mleczna plus 2-3 łyżki mleka)

Babka na czerwonej oranżadzie z białą czekoladą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z oboma cukrami na puch.Wlać oranżadę, dodać mąkę wmieszana z proszkiem do pieczenia
    Wszystko dokładnie wymieszać - na najniższych obrotach miksera.Na koniec dodać rozpuszczone ostudzone masło oraz wrzucić rodzynki i skórke otartą z cytryny oraz i pokruszona czekoladę, wymieszać.
    Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez około 45 minut - aż do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzić, wyjąć z blaszki i, wierzch polać rozpuszczoną czekoladą z odrobina mleka, Smacznego!

Porady

podłużna foremka keksowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy