Babka na białkach z daktylami

0 (0 ocen)

Z pozostałych z innych wypieków białek można upiec wspaniałą babkę. Polana mleczną i białą czekoladą jest po prostu pyszna. Idealna do świątecznej kawy.

Składniki:

  • 7 białek
    1 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta kurkumy
    2 szkl mąki
    4 łyżki wody
    3/4 szkl oleju
    100g suszonych daktyli
    czekolada mleczna i biała do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka na białkach z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kurkumę i wymieszać. Na koniec dodać olej i wodę.
    Daktyle pokroić i wymieszać z ciastem. Przelać do formy na babkę.
    Piec ok 30 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami, najpierw mleczną później białą. Wykałaczką można zrobić wzorki mieszając je ze sobą. Odstawić do lodówki aby czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować