Babka na białkach z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każdy kto lubi oszczędzać i nie lubi wyrzucać jedzenia musi mieć w swoich zapiskach przynajmniej jeden przepis na babkę na białkach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 250 g
    białka - 2 szk.
    czekolada gorzka - 50 g
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
    rodzynki - 50g
    masło - 180 g
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    cukier drobny - 1/2 szk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery Bezy

Babka na białkach z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Rodzynki przelać wrzącą wodą i dokładnie odsączyć na sitku.
    Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, rodzynki i wymieszać.
  • 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier.
  • 4. Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mieszankę suchych składników.
  • 5. Ciasto przelać do formy babkowej z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 50 minut.
  • 6. Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

*dwie szklanki, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od ich wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować