Babka na białkach z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuść i wystudź. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem dodawaj do białek. Całość delikatnie wymieszaj.
2.Brzoskwinie dokładnie osącz z zalewy i pokrój w niewielką kostkę (połówkę brzoskwini zostaw do dekoracji). Jedną trzecią ciasta wylej na dno silikonowej formy na babkę (o śr.24 cm), wyłóż połowę brzoskwiń. Wylej drugą część ciasta i posyp pozostałymi brzoskwiniami. Na końcu wyłóż pozostałą część ciasta.
3.Tak przygotowaną babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50 minut do tzw.suchego patyczka. Puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym pudrem polej wystudzoną babkę. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i kuleczkami cukrowymi. Smacznego!
Komentarze