Babka na białkach z brzoskwiniami

4.48 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, wilgotna, babeczka, którą możemy przygotować, gdy został nam nadmiar białek.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek
    200 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki mleka
    ponadto: puszka brzoskwiń (820 g)
    lukier: 2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
    kuleczki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Babka na białkach z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść i wystudź. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem dodawaj do białek. Całość delikatnie wymieszaj.
  • babka na białkach z brzoskwiniami 2. Brzoskwinie dokładnie osącz z zalewy i pokrój w niewielką kostkę (połówkę brzoskwini zostaw do dekoracji). Jedną trzecią ciasta wylej na dno silikonowej formy na babkę (o śr.24 cm), wyłóż połowę brzoskwiń. Wylej drugą część ciasta i posyp pozostałymi brzoskwiniami. Na końcu wyłóż pozostałą część ciasta.
  • 3. Tak przygotowaną babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50 minut do tzw.suchego patyczka. Puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym pudrem polej wystudzoną babkę. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i kuleczkami cukrowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować