Babka na białkach w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i puszystą babkę, która została zrobiona na białkach jaj (które często nam zostają). Babka wychodzi bardzo delikatna, aromatyczna i smaczna. Słodycz ciasta równoważy polewa z gorzkiej czekolady. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl. białek jaj (3- 4 szt.)
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (można użyć pszennej)
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g masła
    polewa: 45 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki śmietanki 30%
    wiórki białej czekolady do dekoracji
    oraz: mała foremka do babki
    masło do formy
    bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka na białkach w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przelewamy białka i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy (cały czas miksujemy). Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy przestudzone masło.
  • 2. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.
    Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować