Babka na białkach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Babka kolorowa na białkach to najprostsze i chyba najszybsze ciasta jakie dotychczas robiłam. Częstym problemem jest wykorzystanie białek, które pozostają po wypiekach kruchych, pączkach lub faworkach . Jeśli zdecydujesz się na bezy zapraszam na parę propozycji. Babka na białkach pulchna i pyszna.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę na połowę porcji, proponuję podwoić składniki bazowe, jeśli babka ma być wyższa na standardową formę.

    białka z jajek 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    mąka pszenna 1/2 szklanki
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    Dodatkowo

    kakao 2-3 łyżki
    mak suchy 2-3 łyżki
    wiórki kokosowe 2-3 łyżki
    barwnik spożywczy 1/3 łyżeczki
    szczypta soli
    bułka tarta 1 łyżeczka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Partiami dodawać cukier, stale miksując. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać. Dodać składniki sypkie i zmiksować do połączenia. Następnie ciasta podzielić na trzy lub cztery części, każdą wymieszać z jednym dodatkowym składnikiem. Formę natłuścić lekko posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć po łyżce tworząc łaty. Piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Babkę wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować