Babka na białkach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Babka kolorowa na białkach to najprostsze i chyba najszybsze ciasta jakie dotychczas robiłam. Częstym problemem jest wykorzystanie białek, które pozostają po wypiekach kruchych, pączkach lub faworkach . Jeśli zdecydujesz się na bezy zapraszam na parę propozycji. Babka na białkach pulchna i smaczna.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę na połowę porcji, proponuję podwoić składniki bazowe, jeśli babka ma być wyższa na standardową formę.

    białka z jajek 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    mąka pszenna 1/2 szklanki
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    Dodatkowo

    kakao 2-3 łyżki
    mak suchy 2-3 łyżki
    wiórki kokosowe 2-3 łyżki
    barwnik spożywczy 1/3 łyżeczki
    szczypta soli
    bułka tarta 1 łyżeczka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Partiami dodawać cukier, stale miksując. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać. Dodać składniki sypkie i zmiksować do połączenia. Następnie ciasta podzielić na trzy lub cztery części, każdą wymieszać z jednym dodatkowym składnikiem. Formę natłuścić lekko posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć po łyżce tworząc łaty. Piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Babkę wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować