Babka mocno truskawkowa

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna babeczka biszkoptowa o wspaniałym truskawkowym smaku!!!

Dobika
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- mąka tortowa: 9 łyżek
- cukier kryształ: 0.5 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
- masło naturalne: 3 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- wrzątek: 2 łyżki

- świeże truskawki: 300 gramów
- galaretka truskakowa: 0.5 opakowania
- syrop truskawkowy: 100 mililitrów
- woda przegotowana gorąca: 0.5 szklanki

- sok z cytyny: 4 łyżki
- woda przegotowana: 1 szklanka
- cukier: 2 łyżki
- rum lub whisky: 4 łyżki

- truskawki świeże z szypułkami: 6 sztuk
- truskawki świeże bez szypułek: 5 sztuk
- margaryna do smarowania formy: 2 łyżki
- bułka tarta do posypania formy: 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Babka mocno truskawkowa

  • Babka biszkoptowa1. Przygotować ciasto:Masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić z wrzątkiem,aż zbieleją,wsypać cukier kryształ i waniliowy - ubijać jeszcze 3min.,wsypywać po łyżce mąki,nie przerywając ubijania,pod koniec dodać masło - połączyć z ciastem.Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką,wlać ciasto - piec w temperaturze 180C,35 - 40min,na złoty kolor,wystudzić i wyjąć z foremki.
  • Truskawkowy przecier2. Przygotować polewę:Syrop rozcieńczyć wodą,wlać do naczynia i nagrzewać,jak będzie bardzo gorąca,nie gotować!,wsypać galaretkę i dokładnie mieszając,rozpuścić.Truskawki zmiksować blenderem,przetrzeć przez sitko, dodać do galaretki,wymieszać i wystudzić,wstawić do lodówki,by tężała.
  • Babka mocno truskawkowa3. Przygotować poncz:Sok z cytryny wymieszać z wodą,cukrem i rumem.Wystudzoną babkę nasączyć najpierw z dołu,potem obrócić i nasączyć z góry.
  • Babka mocno truskawkowa4. Do otworu babki włożyć na dno truskawki bez szypułek,na górę wyłożyć truskawki z szypułkami.Częścią tężejącej galaretki,za pomocą łyżki,wypełnić otwór z truskawkami i polać górę babki,by wolno spływała po bokach,wstawić do lodówki,gdy warstwa polewy stężeje całkowicie,powtórzyć czynność - schłodzić i podawać.
    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

truskawkakonkurs_truskawka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka mocno cytrynowa

Dodane przez: bienpyt

Babka mocno cytrynowa

Ciasto delikatne, puszyste i wilgotne...

Kolorowa pychotka.

Dodane przez: MałaMi

Sernik na zimno - szybki i mocno truskawkowy

Zawsze przed egzaminem znajduję...

Mocno truskawkowy kisiel

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mocno truskawkowy kisiel

Prawdziwy kisiel z orzeźwiających,...

baba

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka mocno orzechowa

Szybka i smaczna baba nadziana...

MOCNO TRUSKAWKOWY TORT Z MAKOWYM BISZKOPTEM

Dodane przez: monikaT83

MOCNO TRUSKAWKOWY TORT Z MAKOWYM BISZKOPTEM

Jedna z koleżanek powiedziała:...

Tort mocno budyniowy z truskawkową nutą

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Tort mocno budyniowy z truskawkową nutą

Taki sobie prezent sprawiłam na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE