Babka mocno truskawkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszna babeczka biszkoptowa o wspaniałym truskawkowym smaku!!!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 9 łyżek
    - cukier kryształ: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
    - masło naturalne: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - wrzątek: 2 łyżki

    - świeże truskawki: 300 gramów
    - galaretka truskakowa: 0.5 opakowania
    - syrop truskawkowy: 100 mililitrów
    - woda przegotowana gorąca: 0.5 szklanki

    - sok z cytyny: 4 łyżki
    - woda przegotowana: 1 szklanka
    - cukier: 2 łyżki
    - rum lub whisky: 4 łyżki

    - truskawki świeże z szypułkami: 6 sztuk
    - truskawki świeże bez szypułek: 5 sztuk
    - margaryna do smarowania formy: 2 łyżki
    - bułka tarta do posypania formy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka mocno truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka mocno truskawkowa 1. Do otworu babki włożyć na dno truskawki bez szypułek,na górę wyłożyć truskawki z szypułkami.Częścią tężejącej galaretki,za pomocą łyżki,wypełnić otwór z truskawkami i polać górę babki,by wolno spływała po bokach,wstawić do lodówki,gdy warstwa polewy stężeje całkowicie,powtórzyć czynność - schłodzić i podawać.
    SMACZNEGO!!!
  • Babka biszkoptowa 2. Przygotować ciasto:Masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić z wrzątkiem,aż zbieleją,wsypać cukier kryształ i waniliowy - ubijać jeszcze 3min.,wsypywać po łyżce mąki,nie przerywając ubijania,pod koniec dodać masło - połączyć z ciastem.Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką,wlać ciasto - piec w temperaturze 180C,35 - 40min,na złoty kolor,wystudzić i wyjąć z foremki.
  • Truskawkowy przecier 3. Przygotować polewę:Syrop rozcieńczyć wodą,wlać do naczynia i nagrzewać,jak będzie bardzo gorąca,nie gotować!,wsypać galaretkę i dokładnie mieszając,rozpuścić.Truskawki zmiksować blenderem,przetrzeć przez sitko, dodać do galaretki,wymieszać i wystudzić,wstawić do lodówki,by tężała.
  • Babka mocno truskawkowa 4. Przygotować poncz:Sok z cytryny wymieszać z wodą,cukrem i rumem.Wystudzoną babkę nasączyć najpierw z dołu,potem obrócić i nasączyć z góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować