Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)

4.51 (150 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Keksówka o wymiarach 10,5 x 23,5 cm lub mała forma do babki)
    100g masła migdałowego
    50g masła/margaryny
    100g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
    3 jajka
    120g mąki pszennej
    20g mąki migdałowej (*)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g płatków migdałowych (**)
    Wierzch:
    polewa z białej czekolady (użyłam gotowej)
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
    Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
    Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.

Porady

(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie! (**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa Masło Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować