Babka mocno czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwa, szybka w przygotowaniu wilgotna babka mocno czekoladowa. Nie potrzeba do niej dużo składników.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 20 dag mąki
    - 5 dag czekolady mlecznej lub gorzkiej
    - 15 dag margaryny
    - 4 jajka
    - 10 dag cukru
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczona czekolada z maragryną 1. Rozpuszczamy na parzę czekoladę z margaryną – studzimy.
  • Ucierane składników 2. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, stopniowo małymi porcjami dodajemy masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
  • Dodanie piany 3. Ubijamy pianę z białek, delikatnie wmieszać do ciasta.
  • Ciasto przelewamy do babki 4. Przygotowane ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i wyspanej mąką blaszki babki – pieczemy 45 minut w temperaturze 180. Upieczoną posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą albo lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy