Babka z białą czekoladą, nutą pomarańczy i drobinkami migdałów.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
tabliczka białej czekolady
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g rozdrobionych migdałów (ja wrzuciłam do blendera migdały w całości)
starta skórka z pomarańczy
Babka migdałowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy i wrzucamy czekoladę – czekamy do rozpuszczenia.
Jajka miksujemy z cukrem do otrzymania puszystej masy.
Stopniowo wlewamy przestudzony sos czekoladowy i skórkę pomarańczowy – cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę, proszek i migdały – teraz mieszamy tylko chwilkę do połączenia składników.
Ciasto przekładamy bo blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze