Babka migdałowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka z białą czekoladą, nutą pomarańczy i drobinkami migdałów.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    pół kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    tabliczka białej czekolady
    1/2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g rozdrobionych migdałów (ja wrzuciłam do blendera migdały w całości)
    starta skórka z pomarańczy

Babka migdałowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy i wrzucamy czekoladę – czekamy do rozpuszczenia.
    Jajka miksujemy z cukrem do otrzymania puszystej masy.
    Stopniowo wlewamy przestudzony sos czekoladowy i skórkę pomarańczowy – cały czas miksując.
    Wsypujemy mąkę, proszek i migdały – teraz mieszamy tylko chwilkę do połączenia składników.
    Ciasto przekładamy bo blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy