Babka migdałowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała czytelniczka " Prześlij Przepis"

  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 30 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka: 45 dekagramów
    - proszek do piecz (małe opakowanie): 1 sztuka
    - mleko: 8 łyżek
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - Starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - tłuszcz do formy: 4 łyżki

    - masło: 30 dekagramów
    - budyń waniliowy (bez cukru): 2 sztuki
    - mleko: 1 litr
    - cukier: 8 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - migdały: 20 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - bita śmietana: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy
    z cukrem, stopniowo dodajemy
    jajka. Mąkę przesiewamy
    z proszkiem, wsypujemy do
    masy jajecznej i mieszając,
    wlewamy mleko i sok z cytryny.
    Dodajemy skórkę z cytryny.
    Pieczemy ok. godziny
    w natłuszczonej formie z kominem
    (śr. 21 cm, wys. 10 cm)
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: budynie gotujemy na
    mleku z cukrami według przepisu
    na opakowaniu, studzimy.
    Ucieramy z masłem.
  • 3. Migdały sparzamy, obieramy
    i drobno siekamy. Na patelni
    roztapiamy masło, wsypujemy
    cukier i podsmażamy
    migdały na złoty kolor.
  • 4. Ciasto przekrawamy wszerz
    na 3 części i przekładamy 2/3
    kremu. Babkę smarujemy
    resztą kremu i posypujemy
    migdałami. Dekorujemy kleksami
    bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować