Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło ucieramy
z cukrem, stopniowo dodajemy
jajka. Mąkę przesiewamy
z proszkiem, wsypujemy do
masy jajecznej i mieszając,
wlewamy mleko i sok z cytryny.
Dodajemy skórkę z cytryny.
Pieczemy ok. godziny
w natłuszczonej formie z kominem
(śr. 21 cm, wys. 10 cm)
w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Krem: budynie gotujemy na
mleku z cukrami według przepisu
na opakowaniu, studzimy.
Ucieramy z masłem.
3.Migdały sparzamy, obieramy
i drobno siekamy. Na patelni
roztapiamy masło, wsypujemy
cukier i podsmażamy
migdały na złoty kolor.
4.Ciasto przekrawamy wszerz
na 3 części i przekładamy 2/3
kremu. Babkę smarujemy
resztą kremu i posypujemy
migdałami. Dekorujemy kleksami
bitej śmietany.
Komentarze