Babka marmurkowa z owcą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Wariacja ciasta zebry w wersji babki marmurkowej. Szybka i smaczna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki wody gazowanej
    - 1/3 szklanki oleju
    - 1,5 łyżki kakao
    - aromat śmietankowy

Babka marmurkowa z owcą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • 2. Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Ciasto rozdzielamy na dwie miski. W pierwszej misce 3/4 jasnej masy gdzie dodajemy mąkę i aromat. Natomiast 1/4 masy w drugiej misce dodajemy kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
  • 4. Keksówkę wykładamy na spodzie papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy jasną masę a następnie na środku po długości keksówki rozlewamy ciemną masę i delikatnie rozsmarowujemy na boki. (powstanie nam wtedy główka oraz uszy owieczki).
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut a następnie przez 30 w temperaturze 160 stopni. Sprawdzamy czy babka jest gotowa wkładając długą wykałaczkę w ciasto - jeśli po wyjęciu jest sucha możemy wyjąć ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy