Babka marmurkowa z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wykonanie babki nie jest czasochłonne, a ciasto bardzo smaczne. Zawsze się udaje i wygląda bardzo efektownie, szczególnie na świątecznym stole.

  • 45 min

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady,1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 250 g masła lub margaryny, 250g cukru, 4 jajka, 375g maki tortowej, 125ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka rumu lub nalweki gruszkowej, 2 limonki, 100g cukru pudru, szczypta soli

Babka marmurkowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Tłuszcz utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli.
  • 2. Dodawać jajka cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian ze 125ml mleka dodać do masy. Po dokładnym utarciu wszystkich składników, podzielić ciasto na 3 części.
  • 3. Do jednej części dodać roztopioną czekoladę, oraz połowę rozpuszczonej w wodzie kawy. Pozostałą kawę wlać do drugiej części, dodając kilka kropli aromatu rumowego. Trzecią część ciasta połączyć z 1 łyżką alkoholu.
  • 4. Formę do babki (2l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na przemian wykładać 3 rodzaje ciasta. Piec ok. 60 min w temp. 175 C
  • 5. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Otrzeć skórkę z 2 limonek, a z jednej wycisnąć sok. Cukier puder połączyć z sokiem z limonki i ucierać do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Wystudzony wypiek ozdobić kolejno roztopioną czekoladą, oraz limonkowym lukrem. Na koniec posypać wierzch babki skórką otartą z limonek.

Porady

Babka wspaniale smakuje z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy