Babka marmurkowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Tłuszcz utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli.
2.Dodawać jajka cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian ze 125ml mleka dodać do masy. Po dokładnym utarciu wszystkich składników, podzielić ciasto na 3 części.
3.Do jednej części dodać roztopioną czekoladę, oraz połowę rozpuszczonej w wodzie kawy. Pozostałą kawę wlać do drugiej części, dodając kilka kropli aromatu rumowego. Trzecią część ciasta połączyć z 1 łyżką alkoholu.
4.Formę do babki (2l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na przemian wykładać 3 rodzaje ciasta. Piec ok. 60 min w temp. 175 C
5.Tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Otrzeć skórkę z 2 limonek, a z jednej wycisnąć sok. Cukier puder połączyć z sokiem z limonki i ucierać do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Wystudzony wypiek ozdobić kolejno roztopioną czekoladą, oraz limonkowym lukrem. Na koniec posypać wierzch babki skórką otartą z limonek.
Komentarze