Babka marmurkowa z cynamonową nutą.

4.5 (180 ocen)

Pyszne ciasto na świąteczny stół, a także słodki grzeszek na inne okazje, do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • -4 jaja
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżeczki cynamonu
    -1 szklanka mąki pszennej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -kostka margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
    -opakowanie cukru wanilinowego
    -4 łyżki gorzkiego kakao
    -aromat cytrynowy
    -trochę margaryny i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marmurkowa z cynamonową nutą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy łyżką z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem wanilinowym.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy wymieszaną mąkę oraz rozpuszczoną margarynę i aromat cytrynowy. Miksujemy.
  • 3. Odlewamy połowę ciasta, dodajemy do niej kakao i miksujemy.
  • 4. Na wysmarowaną i wyłożoną bułkę tartą formę do babki o średnicy 22 cm wylewamy na początku jasne, a na nie ciemne ciasto. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.

Porady

-Babkę można upiec w prodziżu. -Zamiast cynamonu można do babki dodać cukier cynamonowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować