Babka marmurkowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do miski wlać olej, wodę i dodać cukier puder.
Dokładnie wymieszać.
Dodać żółtka i ubić na najwyższych obrotach miksera 5 minut.
Białka ubić na pianę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać szpatułką.
1 łyżkę ubitej piany z białek odłożyć, resztę przełożyć do ciasta.
Wymieszać.
1/4 ciasta przełożyć do odłożonej piany z białek.
Dodać kakao.
Dokładnie wymieszać.
Do jasnego ciasta dodać kandyzowane owoce.
Wymieszać.
Do formy wykładać na przemian raz jasne ciasto, raz ciemne.
Przemieszać nożem tworząc zygzak.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 70 minut w 160 st C lub do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić.
Składniki na lukier dokładnie razem połączyć.
Polać na wierzchu babkę.
Posypać pokrojonymi orzechami.
Komentarze