Babka marmurkowa z bakaliami

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

zachowuje długo swoją świeżość

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO

    160 ml oleju
    100 ml wody
    220 gram cukru pudru
    5 jajek
    300 gram mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    LUKIER

    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    PONAD TO

    50 gram kandyzowanych owoców
    100 gram mieszanych orzechów
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Babka marmurkowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Do miski wlać olej, wodę i dodać cukier puder.
    Dokładnie wymieszać.
    Dodać żółtka i ubić na najwyższych obrotach miksera 5 minut.
    Białka ubić na pianę.
    Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać szpatułką.
    1 łyżkę ubitej piany z białek odłożyć, resztę przełożyć do ciasta.
    Wymieszać.
    1/4 ciasta przełożyć do odłożonej piany z białek.
    Dodać kakao.
    Dokładnie wymieszać.
    Do jasnego ciasta dodać kandyzowane owoce.
    Wymieszać.
    Do formy wykładać na przemian raz jasne ciasto, raz ciemne.
    Przemieszać nożem tworząc zygzak.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 70 minut w 160 st C lub do tak zwanego suchego patyczka.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Składniki na lukier dokładnie razem połączyć.
    Polać na wierzchu babkę.
    Posypać pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować