Babka marmurkowa na kwaśnym mleku

4.48 (189 ocen)

  • Łatwy

Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami wycinanymi z gazet. Należał do mojej Babci, nie pamiętam czy robiła taką babkę czy inną ale miło było wyobrazić Ją w kuchni podczas przygotowań świątecznych.

  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna: 15 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 20 dekagramów
    - kwaśne mleko: 0.25 litra
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka: 50 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 dekagramy
    - cukier puder: 2 dekagramy
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marmurkowa na kwaśnym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać.

    Margarynę utrzeć w misce, dodawać po 1 żółtku ucierając na gładką masę wraz z cukrem.

    Do utartej masy dodać cukier waniliowy, dobrze roztrzepane kwaśne mleko a następnie mąkę, dobrze utrzeć.

    Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.
  • Babka marmurkowa na kwaśnym mleku 2. Wyłożyć 2/3 ciasta do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

    Do reszty ciasta dodać kakao, rozetrzeć a następnie wlać na wierzch ciasta wyłożonego do formy.

    Piec w piekarniku średnio gorącym około 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie zwiększyć temperaturę piekarnika.
  • Babka marmurkowa na kwaśnym mleku 3. Ja piekłam około godziny w piekarniku ustawionym na maxa ponieważ nie mam możliwości ustawiania temperatury ale wyszło jak trzeba ;)

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować