Babka marmurkowa dwukolorowa

0 (0 ocen)

Taka babka jest doskonała na upalne dni, ale i w chłodne pysznie smakuje :)

Składniki:

  • 25 dkg margaryny
    35 dkg cukru
    4 jajka
    1 szklanka śmietany 18 %
    50 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

Babka marmurkowa dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka marmurkowa dwukolorowa 1. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem dajemy: śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
  • Babka marmurkowa dwukolorowa 2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

    Formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy ciasto białe.
  • Babka marmurkowa dwukolorowa 3. Na ciasto białe rozsmarowujemy ciasto z kakao.
  • Babka marmurkowa dwukolorowa 4. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
  • Babka marmurkowa dwukolorowa 5. Babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewą.

Porady

Miedzy białe a ciemne ciasto można dać dowolne owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy