Babka marmurkowa

5 (145 ocen)

  • 55 min

Zamieszczam przepis na Babkę marmurkową, który to znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku. Jak zawsze przepis nieznacznie zmieniłam i zamiast 250 g mąki pszennej, dałam 150 g, a pozostałą część zastąpiłam mąką ziemniaczaną.

  • 55 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki (dałam 15 dkg mąki pszennej i 100 g mąki ziemniaczanej)
    10 dkg masła lub margaryny
    12 dkg cukru-pudru
    olejek migdałowy (pominęłam)
    wanilia
    2 duże jajka
    1/2 paczki proszku spulchniającego (dałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
    1/8 l mleka kwaśnego
    2 dkg kakao
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    2 dkg margaryny do formy
    2 dkg tartej bułki do formy
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki zmieszać z proszkiem, przesiać. Miękkie masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, wanilię, otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę, przesypać mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
  • 2. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej , wysmarowanej i wysmarowanej bułką formy, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Piec 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć, lekko ostudzić, wyrzucić z foremki. Gorącą babkę oprószyć cukrem z wanilią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować