BABKA MARMURKOWA

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Taka babka gości na naszym stole od lat. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :

    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 kostki margaryny
    3 jajka
    2 łyżki ciemnego kakao
    Proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
    Polewa czekoladowa
    Posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka marmurkowa 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko (1-2 łyżki mleka zostawić). Ciasto podzielić na pół i przelać do osobnych misek. Do jednej dodać kakao i pozostawione mleko, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć po połowie do ciemnego i jasnego ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą lub plastykową łyżką. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto jasne, a następnie ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. około 50 minut. Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować