Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko (1-2 łyżki mleka zostawić). Ciasto podzielić na pół i przelać do osobnych misek. Do jednej dodać kakao i pozostawione mleko, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć po połowie do ciemnego i jasnego ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą lub plastykową łyżką. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto jasne, a następnie ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. około 50 minut. Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Posypać kolorową posypką.
Komentarze