Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    160 ml oleju
    4-5 jajek
    Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta.
  • 2. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki.
  • 3. Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy