Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
160 ml oleju
4-5 jajek
Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki
Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta.
2.Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki.
Komentarze