Babka Marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna babka? - Puszysta babka. Zapraszam Cię tutaj

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka mąki ziemniaczanej

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    1/2 kostki masła

    4 jajka

    2 łyżki śmietany 22%

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Marmurkowa 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku a potem po łyżce obu mąk zmieszanych razem i przesianych z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Na koniec delikatnie mieszamy masę z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy keksowej, do drugiej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto, delikatnie mieszając widelcem. Babkę pieczemy 40-50 minut w temperaturę 180*C (termoobieg 170*C). Po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy