Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To klasyczny wypiek wielkanocny. Babka marmurkowa jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i aromatyczna – w moim wykonaniu z dodatkiem mielonych orzechów, cynamonu i skórki pomarańczowej. Można polać ją polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 20dag masła
    25dag cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    45dag mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5dag mielonych orzechów włoskich
    0,5 szkl mleka

    Do ciemnego ciasta:
    3 pełne łyżki kakao
    2 pełne łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    4 łyżki mleka
    1 łyżka skórki pomarańczowej

    Masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę.
    Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
    Większą część ciasta – jasną, wyłożyć do natłuszczonej formy na babkę.

    Do mniejszej części ciasta dodać kakao, cukier, cynamon, mleko skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Delikatnie zamieszać widelcem.

    Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzoną babkę wyjąć z formy.

    Swoje ciasto upiekłam w dwóch mniejszych formach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Orzechy Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować